5 Ekim 2010 Salı

Bir AB Gençlik Projesi: "Geri Dön Bir Bak"

"Yaratıcı Deli Kızlar" Ayşecan Hizmet, Şerife Gamze Ökte, Gülay Yıldırım, Ayça Çiftçibaşı ve Burçin Koçoğlu.
 Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Mayıs 2010 tarihinden beri mükemmel bir proje yürütüyorlar: "Geri Dön Bir Bak".

Tamamiyle atık malzemelerni geri dönüşümünü hedefleyen çevreci misyonuna sahip bu projenin koçu ise Akdeniz Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Tuğçe Çiftçibaşı Güç.

07.07.2010 - 24.09.2010 tarihler arasında üniversiteli gençlerle gerçekleştirdikleri atölye çalışmalarında  şişelerinden dünya bebekleri, şişe mantarlarından biblolar, gazoz kapakları, pet bardaklar, ceviz kabukları, çakıl taşlarından pek çok takı, ev eşyası, dekoratif ürün gibi pek çok yaratıcı tasarım ortaya çıkarmışlar ve AB'li parlamenterleri de etkilemeyi başarmışlar. Aynı zamanda basının da dikkatini çekerek projenin misyonunu geniş kitlelere ulaştırmış, geri dönüşüme ve bunun çevreye sağladığı avantajların büyüklüğüne dikkat çekebilmişler.

Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından önemine örnek vermek gerekirse; kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.

Projenin amacı sadece geri dönüşüme dikkat çekmekle sınırlı değil. Turizmin başkenti Antalya'da otellerle iş birliği yaparak gençlere iş kaynağı oluşturmak tasarlanan ürünleri turistlere sergilemek ve bu ürünleri pazarlamak da projenin sağlayacağı avantajlar arasında..

Böylesine mükemmel bi proje çerçevesinde oluşturulan sergiye muhakkak katılmak destek olmak isterdim; ancak serginin şu an antalya'da bulunmasından dolayı bu benim için pek mümkün olmadı. Bu yüzden bu projeyi buradan duyurmak istedim. Çevreye duyarlı herkesin bu sergiye katılmasını şiddetle tavsiye ederim.


ydk
GERİ DÖN BİR BAK SERGİSİ�
 TARİH: 01- 06 Ekim 2010
YER: Akdeniz Üniversitesi Sanat Galerisi
AÇILIŞ GÜN: 1.10.2010 Cuma günü
AÇILIŞ saat: 16.30


http://www.abvizyonu.com/ab/ab-genclik-projesi-geri-don-bir-bak.html

1 yorum:

diyen g. yorumu okuyucularına bıraktı...